Ahilik haftası etkinlikleri kapsamında Ahi Evran üniversitesi Kaman Meslek Yüksekokulu öncülüğünde Kaman Kültür Merkezinde Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan'ın konuşmacı olarak katıldığı bir seminer düzenlenmiştir.  Konferansa Kaman Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih çelik, müdür yardımcıları Yrd. DoÇ. Dr. Sertan AYTAÇ, Öğr. Gör. Fatih BALLI, öğretim görevlileri, Kaman Belediye Başkanı Erhan TALU, Kaman İlçe Kütüphanesi müdür vekili Ayhan APAYDIN ve öğrenciler katılmıştır.

Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan,  Medeniyetimizin en önemli kuruluşlarından olan Ahilik, koymuş olduğu kurallarla milli karakterimizin, ahlâkımızın yoğrulmasını sağlamışlardır.
Medeniyetimize ’kalite’ kavramı Ahilik ile yerleşmiş; çürük, hileli iş yapanların ’pabucunu dama’ atmışlardır. Ahiler, mesele çıkaran değil, çözüm üreten kişilerdir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde anlaşmazlıklarda hakemlik yapmışlar, devamlı Hakkın savunucusu olmuşlardır.
Şehzadeler arasındaki taht kavgalarında ve toplumdaki anlaşmazlıklarda Ahilerin hakemliğine başvurmuşlardır. Türkiye’deki bütün problemleri ahilik temelinde çözmek mümkündür. Biz bu kültürden uzaklaştığımız için dertlerimiz çoğaldı. Ahilik, özünde bir kardeşlik projesidir.
Ahiler erkeklere ’ahi’ (kardeş), kadınlara da’bacı’ demişlerdir. Bunlardan daha anlamlı kelime var mı? Ahiliğin özünde kardeşlik, dostluk, sevgi, fedakârlık, dürüstlük, paylaşma, adalet ve Allah’ın rızasını kazanma duygusu vardır. Ahilerin en önemli özelliği inandıklarını hayata geçirmeleridir" şeklinde ifadelerde bulundu.

Seminer Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu’nun Ahilik Kültürü Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan’a plaket vermesi ile sona ermiştir.

Programın hazırlanmasında emeği geçen İnkılap Tarihi Okutmanı Filiz GEMİCİ, Öğr. Gör. Gökhan EKİNCİOĞLU ve Öğr. Gör. Ebru ALAGÖZ BOYRAZ hocalarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.